FRÅGOR & SVAR
Hur mycket får jag rida?

På Naturlära Ridgymnasium får du som rid- eller körelev utöva hästsporten 2-3 gånger per skolvecka på antingen egen medhavd häst samt på Bergåkras talangfulla hästar som är avlade för toppsport.
Du rider dressyr, hoppning, terräng och får pröva på även andra grenar såsom western, Islandshästridning, distans och working equitation m.m.
Grunden till naturlig hästhållning och sund hästsport i kombination med internationell ridsport får du hos oss! Ett av våra mål är att kunna erbjuda dig en internationell hästskötardiplomering som gör dig extra konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Vilka hästar kommer eleverna att få rida?

Vi har den stora fördelen att ha ett stort antal hästar att välja mellan bland Bergåkras talangfulla hästar. Alltså finns det möjlighet att få rida både unghästar och läromästare.Vi uppmuntrar våra elever att ha med sig egen häst om de har. De får en fantastisk möjlighet att utvecklas tillsammans under tre år på Naturlära ridgymnasium.
Eftersom alla elever kommer till Bergåkra med olika erfarenhet i bagaget så kommer hästarna att anpassas efter varje individ. Vi hoppas kunna matcha ihop ryttare och hästar så att vi får se en fin utveckling under dessa tre år. Det som är gemensamt för samtliga hästar eleverna får rida är att de är lyhörda och "elektriska" men samtidigt har ett stort förtroende för sina ryttare.
Alla våra hästar går i hage och får "vara hästar" under kontrollerade former. De rids i skog och mark ena dagen och på hopp eller dressyrbanan andra dagen.

Hur ser det ut med praktikgårdar?

När det blir dags för din praktik ligger hela Europa och faktiskt världen för dina fötter om du vill. Vi har kontakter med många olika entreprenörer inom branschen, flera av dem världsledande!

Vem/vilka tränar oss i ridning och körning?

I de obligatoriska/grundläggande kurserna tränas du av Sigrid Bergåkra och Jenny Martinsson. Inför åk 2 tillkommer tränare med olika inriktningar.
Gästtränare besöker kontinuerligt Bergåkra Gård och du som elev har förtur att delta på det som arrangeras bl a . Vi har tidigare haft gäster som Linda Algotsson, fälttävlan, Kalmar, Sune Hansen, dressyr, Danmark, Tobbe Larsson, Nellie Berntsson m fl.

Tävlingsverksamhet?

Som elev blir du en i vårt energiska gäng som arrangerar Clinics och Events  och du får även möjlighet att följa med på tävlingar i vårt avlånga land när det passar dig. Vi erbjuder även dig som är ödmjuk och seriös att få tävla gårdens hästar! Från och med 2017 har vi en ridklubb på anläggningen, Naturlära Hästsällskap, som gör det möjligt för dig att lösa licens och tävla för klubben.

Jag är rätt så skoltrött,är det krävande att gå på ett yrkesprogram ?

Att studera är inte alltid lätt när man är ung,det kan även vara svårt att välja utbildning om man inte är helt klar över vad man vill jobba med. Du orkar lättare förbereda dig för yrkeslivet om du får plugga i en miljö du trivs i, med dina intressen som sporrar och ger dig energi och bland klasskompisar som är likasinnade! På vår skola möter du lärare som stöttar och vill hjälpa dig till framgång både i dina studier, tillsammans med hästar och i utveckling inför vuxenlivet.

Jag vill studera mer och ha fler ämnen än poängplanen medger, går det?

Om du har kraft och tycker att studier är enkelt så finns det tidsutrymme under åren hos oss att läsa ett utökat program med fler kurser än vad som som ingår i utbildningen. Hos oss erbjuds du alltid minst grundläggande behörighet till vidare studier, och i de flesta fall ges du möjlighet att få mer än grundläggande behörighet. 

Kan jag som förälder känna mig trygg med stall och hästhantering?
Det är djur vi håller på med och därför kan vi aldrig garantera en säkerhet. Hästar kan och kommer att reagera på olika sätt. Däremot jobbar vi mycket aktivt med att förebygga och ha ett säkerhetstänk i allt vi gör. Till exempel är det viktigt att eleverna alltid är två i stallet, har hjälm, lånar eller köper arbetsskor med stålhätta i samband med stallskötsel. Instruktörerna instruerar kontinuerligt om säkerhet och hur eleverna bör hantera situationer.

Hur blir det med stöd till elever i ämnen som de har svårt för?
Här ser vi en väldig fördel med att vi jobbar i små grupper. Det ger våra lärare betydligt mer tid för varje elev. Vi kan följa upp var och en och ge återkoppling både under lektionstid och efter lektionstid. Vi kan specialutforma lektioner och övningar så att de möter elevernas olika behov. Vi jobbar med datorer och har tillgång till inläsningstjänst, NE, officepaketet med Teams som lärarplattform utöver grundläggande läromedel. Våra lärare svarar på frågor och finns tillgängliga för eleverna. Arbetsklimatet är lugnt liksom ljudnivån. Dessa faktorer bidrar till att ge en bra miljö för lärande. Omväxlingen med mycket utevistelse och rörelse i kombination med studier bidrar också till att eleverna har möjlighet att studera med framgång.
Utöver ordinarie lektionstid erbjuder vi eleverna lärarledda timmar utöver ordinarie lektionstid då de har möjlighet att jobba med de ämnen som de behöver mer stöd i.


Hur ser ett schema ut? Ungefärliga tider?
Vi gör ett schema som passar våra elever och lärare på bästa sätt. Eftersom vi vet att flera elever kommer att pendla så har vi lagt en något senare start på måndagar och en tidigare sluttid på fredagar.
Skoldagen börjar 08.30
När eleven har schemalagd HA (Häst & Anläggningsvård) börjar dagen kl 07.00 i stallet.
KL 08.00 serveras det frukost på skolan
KL 12.00 serveras lunch i matsalen

Vad är ett karaktärsämne?
Karaktärsämnen innehåller mycket praktik och då förekommer stalltjänst, ridning, körning, tömkörning, traktorkörning, djurskötsel, bygga och laga hagar och besök på fält och gårdar med olika verksamheter.

Hur mycket praktik får man?
Eleverna får 15 veckors praktik (APL) och den förläggs så här:
Under vintern i åk 1 genomförs  APL på i huvudsak Bergåkra Gård under totalt 3 veckor.
2 veckor på hösten i ÅK 2 är det APL på hästgårdar som vi tillsammans utser.
Under vårterminen i Åk 2 och höstterminen i Åk 3 förläggs de längre praktikperioderna på 10 veckor.