Historik

Naturlära Ridgymnasium bedrivs just nu på Bergåkra Gård. Ett familjeägt lantbruk som haft hästar i flera generationer.
 
Efter att ha etablerat ridhusanläggningen på Bergåkra i början av 2000-talet bedrevs försäljningsstall samt stuteriverksamhet med egen godkänd hingst ägd av familjen Bergåkra. I beridaren och B-tränaren Sigrid Bergåkras regi visades mängder med unghästar fram vid olika premieringar och tävlingar med fina framgångar. Många av hästarna blev användbara hobbyhästar och vissa dyrbara mästerskapshästar som exporterades som tävlingshästar till både Europa och USA.
 

Internationella influenser har gett ökad kunskap och insikt i branschen vilket har lett till ytterligare avelsframgångar inom ridsport och meriter för familjen Bergåkra. Det senaste mest uppmärksammade är Döttrarnas framfart på dressyrbanan och hoppbanan där de har erövrat medaljer i SM, NM, EM och blivit historiska genom att rida Grand Prix vid rekordung ålder. Hoppning och fälttävlan tränas lika regelbundet som dressyr och den naturliga ridstilen (allround) som Bergåkra förordar är det som ligger till grund för själva Naturlära Ridgymnasiums nisch.
 
På Naturlära Ridgymnasium vill vi förvalta och bygga upp både hästar och ryttare som enskilda individer inför en framtida modern och innovativ hästbransch.

Naturlära Ridgymnasium vill främja naturlig hästhållning i kombination med internationell topp sport!