Historik

Naturlära Ridgymnasium bedrivs just nu på Bergåkra Gård. Ett familjeägt lantbruk som haft hästar i flera generationer.
 
Efter att ha etablerat ridhusanläggningen på Bergåkra i början av 2000-talet bedrevs försäljningsstall samt stuteriverksamhet med egen godkänd hingst ägd av familjen Bergåkra. I beridaren Sigrid Bergåkras regi visades mängder med unghästar fram vid olika premieringar och tävlingar med fina framgångar. Många av hästarna blev användbara hobbyhästar och vissa dyrbara mästerskapshästar som exporterades som tävlingshästar till både Europa och USA.
 
På Bergåkra gård bedrevs ofta saluvisningar samt kursverksamhet för privata ekipage för B-tränaren Sigrid Bergåkra och även gästtränare från Europa. Clinics och events har samlat hundratals hästmänniskor på gården genom åren. Vi minns särskilt gäster som VM-mästaren i dressyr Edward Gal, frihetsdressyrtränaren Tobbe Larsson, legenden KG Svensson och fälttävlanstränaren Linda Algotsson. Men många fler professionella tränare har gästat och inspirerat otalet långväga gäster på läktaren och ridbanan i vårt ridhus

Alla influenser har gett ökad kunskap och insikt i branschen vilket har lett till ytterligare avelsframgångar inom ridsport och meriter för familjen Bergåkra. Det senaste mest uppmärksammade är döttrarnas framfart på dressyrbanan. De har erövrat medaljer i SM, NM, EM och blivit historiska genom att rida Grand Prix vid rekordung ålder. Hoppning och fälttävlan tränas lika regelbundet och den naturliga ridstilen (allround) som Bergåkra förordar är det som ligger till grund för själva Naturlära Ridgymnasiums nisch.
 
När vår skola Naturlära Ridgymnasium startade 2012 fanns redan en etablerad verksamhet på Bergåkra och stallet är fullt av tävlingshästar och läromästare för eleverna att ta del av. Hos oss kan eleverna till exempel följa unghästens utbildning från föl till svår klass och få ingå i en vardag i ett redan pågående hästföretag. Här kommer och går hästarna i stort sett varje vecka beroende på vad de ska tävla i, tränas till eller i samband med försäljning. Eleverna får på så sätt ett affärsmässigt upplägg för varje individ istället för att hästen enbart nyttjas som ridskolehäst som förbrukas och bryts ner.
 
På Naturlära Ridgymnasium vill vi förvalta och bygga upp både hästar och ryttare som enskilda individer inför en framtida modern och innovativ hästbransch.
Presentation av Naturlära Ridgymnasiums hästpolicy

Vi strävar efter att de hästar som finns på Bergåkra Gård ska representera Europas ledande hästsportraser. De flesta hästarna är av svensk härstamning, födda i Sverige med tyska och holländska blodslinjer registrerade i SWB, avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen. Många med ytterst framstående gångarts- och hoppförärvaregenskaper som fäder via semin samt meriterade elitston som mödrar givit.
 
Naturläras elever har även möjlighet att få prova på ett flertal andra raser vi har i stallet vid återkommande tillfällen och som vi vet förekommer i branschen såsom;
spanska Andalusier, holländska Frieser, portugisiska Lusitano, irländska cob, belgiska hoppblod, westernhästar och Islandhästar utöver varm- och kallblod för att få mångfald på sina ryttar-CV:n.  
 
Huruvida valacker är de som lämpar sig bäst för tävling tvistar de lärde om och på Bergåkra används ston lika frekvent som valacker i tävling och träningsverksamhet just för att få även den erfarenheten. Eleverna får även sk ”hingstvana” då vi även har ett mindre antal hingstar.
 
De hästar som eleverna rider och sköter är familjen Bergåkras egna, samt även delägares och sponsorers hästar. Att låta Naturläras elever ta del av dessa djur sker med ett extremt noga avvägt upplägg inför varje tillfälle då vi endast tillåter ett nytt ekipage att samarbeta om de är kompatibla utifrån tränarens ingångsvärden.
 
Säkerheten går alltid först och vi är lika rädda om eleverna som om hästen. Bergåkras egna beridare rider ofta hästarna, ibland i direkt samband med elevernas träning. På det sättet skapar vi synergieffekter för att eleverna får känna på väl lösgjorda och uppvärmda hästar när de sitter upp efter en beridare. Det ger också god effekt på hästen som får gå med en väl anpassad elev och får vänja sig vid andra hjälper och slappna av med lägre krav och en annan arbetsintensitet.
 
Det här är Naturläras nisch och det gör skolan unik i hela landet då vi vet att eleverna upplever att de utvecklas som ryttare extremt mycket snabbare än att träna enstaka tillfällen på samma häst. Naturlära är Ridgymnasiet som vill främja naturlig hästhållning i kombination med internationell topp sport!