Programplan - Naturlära inr hästhållning.pdf

INRIKTNING - HÄSTHÅLLNING

På Naturlära Ridgymnasium får du en bred yrkesförbredande utbildning med allt ifrån lantbrukets grunder till hästens anatomi. I slutet av utbildningen är du väl förberedd inför att kunna avlägga hästskötardiplomering efter gymnasiet. Du kan också välja att läsa ämnen för att få allmän högskolebehörighet för vidare studier t.ex. på hippologprogrammet.

På Naturlära får du utöva hästsporten 2-3 gånger per skolvecka på din ev medhavda häst samt på Bergåkra Gårds talangfulla hästar, avlade för toppsport. Du rider dressyr, hoppning, terräng, körning och får pröva på andra grenar som westen, islandshästridning, distans och working equitation.

APL - LÄRA I PRAKTIKEN

Under gymnasietiden har du 15 veckors arbetspraktik, APL. Vi har ett brett utbud av hästgårdar både i Sverige och Europa.

Naturlära Ridgymnasium kan göra det möjligt för dig som elev att utvecklas som individ och ge en bred bas inför framtiden. Vi erbjuder karaktärsämnen som hästkunskap, ridning och körning.

Som fördjupning får du utveckla din entreprenöriella sida och läsa mer om entreprenörskap, företagande och aktivitetsledarskap. Inriktningen hästhållning ger dig färdighetsträning i ridning. Du får vara med och rida in våra unghästar och följa dem hela vägen till unghästbedömningar. 

Vårt mål är att du efter dina gymnasiestudier ska kunna studera vidare och nedan följer några förslag till morgondagens hästjobb. Exempel på yrken direkt kopplade till hästarna är; travtränare, galopptränare, kusk, jockey, hästskötare, stallchef, ridskolechef, ridinstruktör, unghästutbildare, beridare, tävlingsryttare, hovslagare, uppfödare, veterinär, hästsjukvårdare, terapeut, hästtandläkare, hästhandlare, hingsthållare, inseminatör, ridterapeut, ridguide, hästmassör, sadelmakare och ungdomsledare.

BERGÅKRA

Vi håller till på en av länets främsta hästanläggningar, Bergåkra Gård. Ett företag med uppfödning och träning av tävlingshästar. Här kan du knyta värdefulla kontakter för framtiden.
Sigrid Bergåkra, erfaren tävlingsryttare, uppfödare, unghästutbildare, utbildad tränare och domare av Svenska Ridsportförbundet, är en av två delägare av skolan Naturlära Ridgymnasium.
Utbildningen har en internationell prägel och utöver Sigrid Bergåkras kompetens så får vi regelbundna besök av nationella och internationella tränare.